Konrad » 18 авг 2011, 16:19
Никак нет. Я писал о выражениях "у(в) тропі" и "тропою", которые взаимозаменяемы у украинцев - можно выразиться и так, и так.
Возвращаясь к обаполам. Данные еще одного архаичного языка - беларусского (именно из его брянских, псковских и смоленских диалектов, оказавшихся на территории Российской Федерации, русские исследователи любят брать параллели к поэме):
абапал,
1. прыназ. По обеим сторонам чего-либо.
Там буйна буяюць кусты зеляніны абапал заглухлай старой азярыны. Колас. Абапал дарогі было жыта ў копах і на карэнні, што не паспелі яшчэ зжаць. Гарэцкі. Абапал машыны беглі вузлаватыя дубы, шызыя танклявыя грабы, густыя спляценні арэшніку. Мележ.
2. прысл. С обеих сторон, по обе стороны чего-либо.
Ігнацюк хацеў быў звярнуць куды-небудзь з дарогі, але абапал густою сцяною стаялі яліны. Хомчанка. Абапал гарэлі дзве васковые свечкі. Бядуля. Абапал ішлі пералескі, што ўбіраліся ў першую светлую дымчатую зеляніну, ад якой усё навокал выглядала вясёлым, прывабным. Мележ.
(Беларуска-расейскі слоўнік безэквівалентнай лексікі)
абапал, прысл. У знач. прыназ. - з Р. Спалучэнне з прыназ. абапал выражае прасторавыя адносіны: прыназ. ужываецца пры ўказанні на размяшчэнне з абодвух бакоў чаго-н. Часам па лесе, што абапал выносістага шляху, пройдзецца Лясун і засвішча, застогне (М.Лупсякоў). Абапал чыгункі сенажаці з кустамі і пералескамі (А.Якімовіч). На другіх санях, абапал якіх ехалі конна казакі, сядзеў настаўнік (Я.Колас).
(Тлумачальны слоўнік прыназоўнікаў)
абапал прым. з. род. — по обеим сторонам. Зялёны луг абапал Нёмна расьцілаўся. (Я.Кол. НЗ); прс. — поперек // Беларуска-расейскі (Байкоў-Некрашэвіч)
абапал — с обеих сторон; по обеим сторонам // Беларуска-расейскі (Булыка)
абапал прысл., прыназ. // Арфаграфічны (НН)
Абапал - 1) по обеим сторонам. Абапал рекі, дарогі лес; 2) Поперёк. Вазьмі яго абапал
(Словарь белорусского наречия Носовича - беларусский аналог Гринченко или Даля).
Последний раз редактировалось
Konrad 26 авг 2011, 17:17, всего редактировалось 1 раз.